Явор Нотев: Обществото не е готово да приеме проекта за нова Конституция

Според независимия депутат проектът е бил изготвен за изключително кратко време и това поражда много въпроси

04.09.2020 | 21:36 Редактор: Георги Камарашев

Управляващите внесоха проект за Конституция. Какво следва оттук насетне? Отговорът на този въпрос потърси независимият депутат Явор Нотев.

"Въпросът за нова Конституция, ако се разгледа в неговото ситуационно значение и място, има своята логика. Най-логично е депутатите от едно обикновено Народно събрание, да вземат такова решение. Това ще сложи край на мандата им. Обществото обаче се оказа неготово да приеме проект за такава Конституция. Върховният закон не се пише толкова бързо от такъв многочислен състав, колкото и да са добри специалистите. Аз и мои колеги изпитахме неудовлетворение от първоначалния проект на Конституцията, с ясното съзнание, че този проект подлежи на редакция от едно друго по състав Народно събрание", каза Нотев в ефира на "Денят ON AIR".

Според независимия депутат проектът е бил изготвен за изключително кратко време и това поражда много въпроси.

"Липсва предварителна подготовка за него. Създава се усещане, че решението е било направено под натиска на събитията. Такъв компромис не бива да бъде направен, защото достатъчно Конституцията решава най-важните въпроси в държавата. Съмнението на гражданите е налице, то ще остане докрай. Това, че колегите от "Воля" заявиха, че са положили подписи без да се запознаят с проекта, не ме изненадва", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Политикът изтъкна, че независимите депутати изобщо не са били търсени във връзка с проекта за Конституцията.

"В работен порядък независимите депутати не сме били търсени. Процедурата не става край на възможностите за разговори и предложения. Истината е, че не е достатъчно сериозно от нас да се изискват само подписи за стартиране на процедурата. Това е една от причините да не се присъединим към предложението за нова Конституция. Ако ми се случи да се запозная с един проект, който отговаря на обществените очаквания, и ако той получи общо одобрение, защо да не го подпиша?", попита реторично Нотев.

Депутатът изрази надежда, че в работата по подготовка и приемане на нова Конституция тези партийни пристрастия да останат за задно място, където им е мястото.

Относно ескалиралото напрежение на протестите в столицата, народният представител коментира, че организаторите от Отровното трио също биха могли да бъдат подведени под отговорност.

"Отровното трио обявиха т.нар. Народно въстание. В историята ни 'въстание' няма мирни конотации по принцип. Повечето български граждани изтръпнахме от това, което видяхме. Не можеш да призовеш хората, без да си даваш сметка за това, какво може да се случи. Имаше хора, готови да пролеят кръв на площада. Тогава, когато бомбите започнаха да гърмят - тогава беше опасно за всички. След тази канонада - имаше твърдение, че тези провокатори са били оставени от полицията спокойно да се оттеглят. Ако Борисов е докарал провокаторите, къде остават организаторите в тази хипотеза?", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
1 rate up comment rate down comment 0
Веселяка
преди 10 месеца
С тези думи Нотев затваря входа на Атака към парламента. Явно Борисов и Гешев са хванали здраво Сидеров за топките. Сигнализирай за неуместен коментар