fallback

Българчетата в дъното по четене и математика в ЕС

Страната ни е крайни позиции в доклад за благосъстоянието на децата

04.09.2020 | 20:07 Автор: Калина Донкова

България се нарежда на предпоследно място в Европейския съюз по благосъстояние, психично здраве и умения при децата. Това показва доклад на UNICEF сред държавите от общността и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според данните около 40% от 15-годишните деца в богатите страни не притежават основни умения по четене и математика. Чили, България и Румъния са се представили най-зле по този показател.

Българчетата заемат предпоследна позиция и в графа наднорменото тегло и затлъстяване. Страната ни е с най-малък дял (под 1%) родители, които не могат да разчитат на подкрепа от член на семейството, приятел или доставчик на услуги.

Данните в проучването са събрани от изследователския център "Иноченти" на Детския фонд на ООН и обхващат малки деца от 5-годишна възраст нагоре с акцент върху 15-19-годишните.

Докладът се базира на данни отпреди пандемията от Ковид-19, но изводите от него очертават негативна тенденция и тревога за бъдещето, посочват авторите му.

Възможно ли е общата картина да е по-лоша и какви мерки са нужни за подобряване на показателите? Разговор по темата в предаването "Директно'' с психолога д-р Весела Банова от Сдружение "Дете и пространство“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback