Тодор Чобанов: След сблъсъците в София липсват 6 кв.м жълти павета

Списъкът на щетите е много дълъг, каза зам.-кмет на столицата

04.09.2020 | 15:06 Редактор: Анисия Иванова
Тодор Чобанов: След сблъсъците в София липсват 6 кв.м жълти павета

"Констатирани са множество и най-различни щети след слъсъците по време на протестите в София, но за нас една от най-действителните са около 6 квадратни метра от добре познатите на всички софиянци и гости на града жълти керамични павета - жълтите павета, които формират фактическия облик на идеалния център и които отдавна вече са и културен феномен, а не само една настилка, смятана преди век за най-удачна за настилане на тогавашните кални софийски улици", заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Вчера е направен подробен оглед на цялата зона на протестите от Столичния инспекторат заедно с Музея за история на София.

Фирмите по поддръжката върнаха една голяма част от паветата, които бяха намерени тук - в района на местата, от които бяха извадени. Една част все още липсват. Имаме около 350 квадрата на склад, които ще бъдат използвани за кърпежи и поправки в зоните, в които има липси, каза Чобанов пред БНР..

"Има най-различни повреди. Списъкът е много дълъг. Има счупени плочи на стълбището. В участъка около куполите има констатирани повреди. Разбира се и по фасадите на околните сгради, но, да речем, те са по-скоро тривиални от гледна точка на остаряването им, защото се разполага с резервни материали. Много по-лесно е, отколкото с жълтите павета", каза още зам.-кметът на столицата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК