В епидемична обстановка изборният ден ще продължи до 48 часа

Два бяха предложените законопроекти на ГЕРБ и ДПС

03.09.2020 | 20:18 Редактор: Искра Ангелова

В условие на епидемична обстановка изборният ден да продължи 48 часа. Тази идея получи подкрепата на народните представители на първо четене. 

В пленарната зала бяха представени два проекта за промени в Изборния кодекс, но зелена светлина получи само идеята на управляващите.

Повече от два часа продължиха дебатите в пленарна зала около промените в Изборния кодекс. Два бяха предложените законопроекти на ГЕРБ и на ДПС. 

Управляващите искат да има машини за гласуване във всички секции, с изключение на тези, където има под 300 избиратели. С оглед на Ковид-ситуацията се обмисля изборния ден да може да бъде удължен до 48 часа. 

"За" или "против" хартията, "за" или "против" институтите, които да сертифицират, "за" или "против" изборите да бъдат. Защото пред камерите бяхте против, после по телефона "за", заяви Крум Зарков.

"Предлагате смесване на машини и хартия, предлагате 2 дни вот и още много безумия предлагате", подчерта Явор Божанков от БСП.

В предложенията на ДПС е предвидено да може да се образуват избирателни секции извън страната. Освен това е заложено да може да има и предизборна кампания на друг език, но след осигуряване на превод на български. 

Патриотите обвиниха БСП, че подкрепят ДПС. 

"Но мен ми е странно защо вие от БСП мълчите по предложенията на ДПС. Вие сте за екскурзиите от Турция. Аз не чух нищо против", заяви Юлиан Ангелов.

В крайна сметка гласовете на народните представителите дадоха зелена светлина само на идеите предложение от ГЕРБ.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК