Експерт: Между 25 и 30% по-евтини цени по морето през септември

Това обяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма

31.08.2020 | 21:20 Редактор: Георги Камарашев

Колко по-евтино ще бъде морето от септември? Отговорът на този въпрос потърсихме с Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Имаме намаление между 25 и 30%. Можем да направим разделение на нисък, среден и висок сезон. Сега през август е високият сезон. Оттук насетне силите започват да намаляват. Намаляват и пътуванията. Традиционно имаме много силен септември. Конкуренцията ще определи цените", заяви Драганов в ефира на "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че най-голямо натоварване има през уикендите, а в делничните дни се очаква да има намаления.

По думите му коронакризата илюстрира до каква степен е устойчив туристическият ни бранш.

"Ковид-19 кризата е едно доказателство какво означава устойчив туризъм. Устойчив туризъм означава колкото и да клатиш лодката, тя да не потъне. Това се случи именно с местата за настаняване. От всичко друго - някъде 12 000 такива места показаха устойчивост в България. Продаваха се много добре. Някои от тях не затвориха дори по време на най-голямата криза. Определени хотели останаха да работят", обясни специалистът пред Bulgaria ON AIR. 

Драганов подчерта, че в момента туристопотокът по родното Черноморие е изключително интензивен.

"Сега по Черноморието е пълно, няма места за паркиране, няма чадъри и шезлонзи. Несебър се оказа един много красив град - там можеш да се разходиш, да седнеш да пиеш едно кафе. Няма кичовски сувенири. Много вкусна храна. Много доволни туристи - масово българи. Има и чехи, поляци и израелци. На пешеходните българи като цяло се вижда една тълпа, която пресича", разказа още той.

Драганов обясни, че българското правителство трябва да помисли повече за есенно-зимния туризъм и по-специално за културния такъв.

"Есенният туристически сезон, който се движи с 1,7 млн. туристи, почива на културни основи. Тогава има празници, салони, фестивали за съвременни изкуства. Във Варна и Бургас - да сте чули за култура там? Там просто нямат фестивали, зали и организации. Къде е "Златният орфей"? Няма зала в Слънчев бряг, в която да се предлага нещо смислено. Нямаме адекватен културен календар за есента. Зимният ни туризъм не е стъпил на здрави основи, защото не е устойчив. Когато говорим за есента, ние някак си загърбваме туристическия сезон", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК