Синодът се разграничи от Дионисий: Има забрана да извършва богослужения

Той е едно от главните лица на антиправителствените протести

31.08.2020 | 19:11 Редактор: Искра Ангелова

54-и ден на гражданско недоволство и протести в столицата и страната. В София остават блокирани трите ключови кръстовища на Орлов мост, Софийския университет и пред Министерския съвет. 

Под надслов "Масово отваряне на очите" пред сградата на представителството на европейската комисия в София се събират хора. Идеята на протеста им е да отправят призив към европейските институции - "Време е европейските лидери да отворят очите си за случващото се в България".

Хората развяват европейските знамена, а имат транспаранти, с които призовават лидерите да не мълчат, а да изразят ясна позиция.

Протестиращите се притесняват, че управляващите не получават критики от европейските институции за случващото се у нас. Те се опасяват, че липсата на върховенство на закона в България води до ерозия на общите европейски ценности и представлява заплаха за единството на европейската общност.

А "Светият синод" излезе с официална позиция във връзка със зачестилите публични изяви по политически теми на архим. Дионисий (Мишев), който е едно от главните действащи лица на антиправителствените протести.

От Синода уточняват, че От 2017 г. архим. Дионисий (Мишев) се намира под запрещение от свещенослужение (забрана за извършване на богослужения – аргос).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК