Огнище на Ковид-19 в Джурково, Дани Каназирева успокои

21 са заразените от дома за хора с увреждания

30.08.2020 | 19:30 Редактор: Виктория Гетова

По-малко заразени от коронавирус за денонощие, но и при по-малък брой направени тестове. Междувременно обаче нараства броят на инфектирани в Джурково.

В дома за хора с увреждания в Джурково са настанени около 36 души, а 16 от тях преди дни дават положителна проба за коронавирус заедно с още петима служители.

"Направиха се изследвания на 59 души, като 39 са всъщност домуващите в дома. Отделно на това на 22-ма души от персонала. Доброто е, че имаме достатъчно на брой персонал и към настоящия момент нямаме притеснения в тази насока", коментира областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Все още не е ясно как е внесен вирусът в дома. Развитието на заразата, според експерти, зависи от поведението на хората.

"Проблемът не е в това дали е топло или студено времето. Проблемът е какво ние правим с това топло или студено време, какво е нашето поведение във времето и това е причината да има разлики", заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той очаква ваксината, одобрена от Европейския съюз, която ще се прилага срещу коронавируса и у нас, да бъде достатъчно трайна и безопасна. А първите доказателства за това ще бъдат ясни най-рано в началото на следващата година.

Експертът заяви още, че до момента ваксините срещу други видове коронавирусни инфекции имат ефект, който трае едва между 4 и 5 месеца.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
ee22
преди 3 години
Какво огнище? Колко имат симптоми? Сигнализирай за неуместен коментар