Расте броят на фалиралите фирми, най-голям спад при заетостта - в туризма

През юни 62 компании са обявили несъстоятелност

28.08.2020 | 10:22 Редактор: Ивет Арабова
Расте броят на фалиралите фирми, най-голям спад при заетостта - в туризма

Расте броят на предприятията, обявени в несъстоятелност през месеците юни и юли. Това показва анализ на Българската стопанска камара на база данни на Агенцията по вписванията.

През юни тази година фирмите, обявили несъстоятелност, са 62 при 42 за същия месец на предходната година, а през юли 2020 г. - 70 при 53 през юли 2019 г.

Същевременно с близо 5% намаляват заетите, в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е спадът на заетостта в туризма - с близо 50 000 души, в преработващата промишленост - с 30 000, и в търговията - 13 000.

А най-много са наетите в секторите “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщенията” - 6000, предава "Труд".

По данни на НСИ през юли общият показател на бизнес климата се покачва спрямо предходните три месеца, но още е далеч от предкризисните нива, след като през април отбеляза спад със 17,7 на сто, посочват от БСК.

Според работодателите данните на Министерството на финансите показват, че се подобрява фискалната дисциплина на бюджета - просрочените задължения към Централното правителство и осигурителните фондове намаляват, но се увеличават задълженията към общините.

Снимка (Архив): Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК