Проф. Петър Стоянович: Демокрацията в България е една балканска ашлама

Според бившия културен министър логиката на разума и революцията са напълно различни

26.08.2020 | 21:25 Редактор: Ивет Арабова

Революциите, промяната и подмяната на истините. Пораснахме ли за истинската демокрация? 

"Логиката на разума и на революцията са напълно различни. Всеки недоволен човек има право по своята логика да изрази своя протест във всеки един момент. В момента имаме развитие на тези две паралелни истини", каза за "Денят ON AIR" историкът и бивш министър на културата проф. Петър Стоянович.

Според него много от младите хора за пръв път "пият водата" на някаква промяна и бунт.

"Винаги народът е в правото си да задава каквито въпроси намери за добре. Тези, които се занимават с политика, не бива да забравят, че избирателят винаги е недоволен и че на съседа винаги му шуми. Начинът, по който метрото се прави, не е европейски, но същевременно като идея - това е нещо добро", смята проф. Стоянович.

Той добави, че след комунизма се е стопило относителното гражданско приличие, което "червената" власт е вкарала. "Хората, които са на улицата, имат чувството, че не принадлежат един на друг и държавата ги цака", подчерта историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му демокрацията у нас е един вид "балканска ашлама", която се търпи от Европа, защото им пазим границата и не се обаждаме много.

"Народното недоволство от памтивека винаги става така, че народът влиза в замъка, убива графа, става пропадане и идва новият период. Ние все още нямаме ясен отговор какво е добро и какво е лошо след 1990 г. Никой нямаше смелостта да осъди комунизма, както националсоциализма и фашизма", категоричен бе проф. Стоянович.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК