Kак се промени животът ни през извънредното положение заради Ковид-19?

На този етап здравните власти не обмислят връщането на по-строги мерки

26.08.2020 | 18:47 Редактор: Ивет Арабова

След три дни с по-малко от 100 новорегистрирани случая на Ковид-19 дневно днес Единната информационна система отчита двоен скок на заразените. На този фон правителството реши извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена до края на септември. Какво означава това?

С обявяването на извънредното положение преди малко повече от 5 месеца животът на всички българи се промени изцяло, а брифингите на Националния оперативен щаб станаха част от ежедневието ни. 

Наложи се учениците да учат дистанционно, а много служители - да работят от вкъщи. Свикнахме да ходим с маски и да спазваме дистанция. Постепенно част от мерките отпаднаха, Щабът спря с ежедневното оповестяване на резултатите, а 2 месеца по-късно извънредното положение се превърна в извънредна епидемична обстановка. Освен че бяха отменени част от противоречивите му заповеди, с поста си се раздели здравния министър. 

Наследникът му на поста увери само преди ден, че дори при сериозно увеличение на заболелите, здравната ни система ще издържи. "Не възнамеряваме да усилваме мерки, ако цифрите останат такива", категоричен бе министър Костадин Ангелов.

Затова на този етап здравните власти не обмислят връщането на предишните, по-строги мерки.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка (Архив): Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК