Експерт: Не е работа на президента да утвърждава кой ще бъде охраняван

Сътресенията в специалните ни служби коментира специалистът по национална сигурност акад. Румен Ралчев

25.08.2020 | 21:30 Редактор: Георги Камарашев

Кой ще охранява първите държавни мъже и отразява ли се конфликтът между премиер и президент на специалните ни служби – като Националната служба за охрана? Отговорите на тези въпроси потърсихме от акад. Румен Ралчев – Велик Приор на Ордена на тамплиерите и експерт по национална сигурност.

"Националната служба за охрана винаги е била прицел на депутати и партийни групи по различни причини. Това се отразява на кондицията на самите служители на НСО. Вървят слухове, че службата има някакви други функции - да подслушва, да снима тези, които охранява и пр. Категорично това не е така по ред причини. Контролът всъщност е доста висок. Изключено е някой да прояви самоинициатива - винаги има повече от един човек на едно място", обясни Ралчев в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му трите служби - ДАНС, НСО и МВР - трябва да вземат решения заедно. 

"ДАНС и МВР проверяват сигналите, казват степента на застрашеност на някое лице. Ако само началникът на НСО трябва да вземе решение как да се действа, това ще е грешка. При пълен консенсус - нещата се променят. Не е работа на президента да утвърждава кой ще бъде охраняван. Не е негова работа да преценява степента на застрашеност на някое лице. Президентът не е специалист", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът подчерта, че НСО е важна, защото предотвратява унижаването на личното достойнство на държавните мъже, от които зависи управлението на държавата. 

Ралчев изтъкна, че в момента в НСО работят около 800 души в цялата страна - администрация, учебни отдели и т.н. Експертът сподели, че бюджетът на НСО на годишна база възлиза на 44 млн. лв. 

"Последно беше увеличен с 0.5 млн лева. Тази сума - 44 млн. лв. - е почти константна от доста време. През това време заплатите в различните служби растяха. Почти всички специализирани служби взимат повече от служителите на НСО. Този половин милион беше даден заради коронакризата", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК