Проф. Николай Габровски: Протестите на мед. сестрите имат сериозни политически нюанси

В "Пирогов“ има 30 болни от коронавирус, един е в тежко състояние

24.08.2020 | 17:21 Редактор: Таня Харизанова

Ще се стигне ли до 30 % увеличение на заплатите в болниците до края на годината?

Не може да се каже,че ще бъде точно 30 %, защото зависи от профила на болницата, зависи по какви клинични пътеки работи, зависи колко са натоварени колегите. Има много фактори. Започнат ли да се дават пари директно, минаваме на едно финансиране от минали времена.

Тогава не беше хубаво, болните си носиха чаршафите в лечебните заведения, имаше остаряла апаратура, ужасяващи битови условия, достъпът бе ограничен до нови технологии. Романтичното представяне на отминали времена е погрешно. Това каза в предаването „Опорни хора“ зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

 

Как ще коментирате протеста на медицинските сестри?

На кои медицински сестри протестите, риторично попитам проф. Габровски и отговори. Става дума за една конкретна медицинска сестра, която няколко години издига, бих казал справедливи искания, но има две неща, които не можем да не отбележим.

Първо, медицинските специалисти по здравни грижи имат своите официални организации, които от години се борят за тези неща, които сега се развяват като един флаг. Те от години се борят и бих казал, че постигнаха известни успехи, като тази тенденция продължава, но нещата няма как да се случат от днеска за утре. Второто – тези протести постоянно променяха своите искания. В началото бяха за едни нива на заплати, после станаха за други, после за трети. Бяха издигнати искания за цялостна промяна на системата, аз не знам какво значи „цялостна промяна на системата“. Иначе – здравната реформа върви постоянно като процес, добавя проф. Габровски.

Внесе се едно разделение между лекари и сестри, което е абсолютно неестествено. Ние, лекарите, не можем да си вършим работата без помощта на специалистите по здравни грижи, те са нашите най-близки партньори. Те са хората, които посрещат и изпращат пациента. Те са лицето на нашата грижа за пациента. Това умишлено създаване на напрежение и конфликт има сериозни политически нюанси.

 

Проф. Габровски уточни, че минимумът на заплатите на медицинските сестри е 960 лв. От него трябва да стартира всяка заплата. В повечето болници тези нива отдавна са достигнати.

Отпуснатите 1000 лв. разделиха ли обществото?

Това реално стана проблем, защото не се даде ясна дефиниция, какво значи първа линия. Всеки лекар по някакъв начин е на първа линия. Липсата на конкретика създаде известно напрежение. С времето се уточни, че става дума за лекари, които работят директно с болни от коронавируса.

В „Пирогов“ в момента има 30 души, болни от коронавируса, като само 1 е в тежко състояние, уточни проф. Габровски.