Историк: Трябва да изживеем комплексите си, за да говорим за робство

Българинът живее с усещането, че не е направил достатъчно, за да се освободи, посочи проф. Христо Матанов

21.08.2020 | 22:15 Редактор: Юлия Христова

143 години от началото на Шипченската епопея - oтвъд митовете и легендите.

Онова, което народният поет е възпял, то остава в съзнанието. Иначе честваме едно от четирите големи сражения на Шипка. Това каза за "Денят ON AIR" историкът проф. Христо Матанов.

По думите му е важно историците да имат нюх да отсяват основното от онова, което е абсурдно. 

"Има имена на генерали, които са съвършено неизвестни. Знаем, че в армията на Сюлейман Паша турците са били малцинство, но това са подробности, които се установяват. По принцип има аксиома, че победителите пишат историята", смята той.

Според него историческите извори дават оценка на българите, на събитията.

"Често се оплакваме, че не ни познават в чужбина. Въпросът е България да бъде просперираща, както и да развием усещане за отсяване на плявата от другото", каза още той за Bulgaria ON AIR.

"Българинът живее с усещането, че не е направил сам достатъчно, за да се освободи. Руснаците пък смятат, че ние не сме достатъчно благодарни за това Освобождение. Само 10 г. след Освобождението се стига до скъсване на дипломатически отношения", подчерта събеседникът.

"Лично аз не съм привърженик на бързите решения, но ние трябва да изживеем комплексите си, едва тогава да говорим за робство, Освобождението и така нататък", допълни Матанов. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК