Сателитни снимки разкриват редица предпоставки за инциденти на "Tракия"

Начинът за изследване на пътищата от сателити вече се прилага в Щатите и Австралия

23.08.2020 | 13:33 Редактор: Юлия Христова

Проблеми с инфраструктурата на магистрала ''Тракия'' са предпоставки за пътни инциденти, смятат експерти. Спътникови снимки разкриват, че мантинелата на мястото на инцидента, където ТИР помете няколко автомобила и уби петима преди месец е била компрометирана преди удара. 

На 12 юли ТИР скъса мантинелата на АМ "Тракия", а 5 души загина в инцидента. Нова технология за инспекция на пътищата показва, че манителата е компрометирана още преди години. Сателитните данни ни показва Диана Русинова от европейския център за транспортни политики. 

Седмица след трагичния инцидент, на същото място катастрофира друг ТИР. Мантинелата вече е сменена със здрава и не позволява на камиона да влезе в насрещното платно. 

Една от хипотезите на разследващите за инцидентите е компрометирана фуга на моста, в която част от камионите пукат гума. Със същата технология, експертите разкриват, че в основите на моста има вода. 

Единственото проучване на района засега е на Европейския център за транспортни политики. От центъра вече са изпратили информацията към Агенция "Пътна инфраструктура".  

Начинът за изследване на пътищата от сателити вече се прилага в Щатите и Австралия. Надеждите на специалистите са подобна система да заработи и у нас, тъй като според тях шосейната мрежа в България не е на високо ниво.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
В Испания 2007/8 цената на магистрала е 3,3млн?/км- при тогавашна най-малко двойно по-висока цена на петрола и неколкократно по-високи заплати на работещите там, а качеството, на магистралите на ГЕРБ по-ниско от испанските. NewsWeek, How europe can save itself..., Bill Powell, 15/07/16: през 2016 г. новооткритата 12 мили магистрала е на цена 16 млн.?/миля или около 10млн.?/км. Опозицията през 2001/5 не позволи на НДСВ да имаме вече построени магистрали с цени и качество като испанските. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Иванов
преди 3 години
В Испания 2007/8 цената на магистрала е 3300000?/км- при тогавашна най-малко двойно по-висока цена на петрола и неколкократно по-високи заплати на работещите там, а разликата в качеството, на магистралите на ГЕРБ в Бг е неколкократно по-ниско от испанските. И от статията по-долу става ясно, че в Бг. през 2016 г. новооткритата 12 мили магистрала е на цена 16 млн.?/миля или около 10млн.?/км. Е, вероятно затова тогавашната опозиция на НДСВ не позволи да имаме отдавна вече построени магистрали.. Сигнализирай за неуместен коментар