Съдебните охранители започнаха протестни действия

Настояват за  увеличаване на щата и допълнителни пари

21.08.2020 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Съдебните охранители започнаха от днес протестни действия, които ще се провеждат поетапно пред съдилищата в страната до 28 август. Синдикат "Охрана" настоява за увеличаване на щата и допълнителни възнаграждения за работа на първа линия по време на пандемията. 

От началото на седмицата съдебните охранители протестират с трикольорни лентички на ревера, а от днес със събрания на открито. С постановление от началото на август правителството отпусна 15 млн. лв. на Министерството на правосъдието за работа на служителите в условията на пандемия, както и за увеличаване на заплащането за нощния труд. 

10 млн. от тях са предвидени за надзирателите в затворите и 5 млн. лв. за "следствен арест и пробация". За съдебната охрана няма отпуснати допълнителни пари. 

"Има проектопостановление от 31 юли, което казва до 30% увеличение на заплатите и в същото време излиза следващо постановление, което дава 15 милиона само на едната главна дирекция. Искаме равнопоставеност на всички служители със сходни задачи", заяви председателят на УС на синдикат "Охрана" Петко Чалъков.

За допълнителни средства настояват и служителите, които дежурят на входа на съдилищата. От Синдикат "Охрана" настояват в съдебната охрана в страната да бъдат назначени поне още 500 служители, както и за диалог с правосъдния министър Данаил Кирилов.

Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева и Илиан Раданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК