Въпреки намаленото ДДС - заведения завишиха цените си

Евтино у нас продължава да бъде най-вече за чуждите туристи

18.08.2020 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Данните на НСИ за инфлацията сочат, че през юли ресторанти, бистра, механи, както и хотелите, са вдигнали цените. Повишението е с 2% спрямо юни и с почти 5 на сто спрямо декември 2019 г. Юли е месецът, в който влезе в сила намалената ставка на ДДС за храната в заведенията. 

Ресторантите по курортите и тази година влязоха във фокуса на вниманието на туристите с десетки касови бележки, публикувани в социалните мрежи, с шокиращи цени - 8 лв. за порция пържени картофи, пица за близо 30 лева или 11 лв. за минерална вода. И това през месец юли, когато ДДС-то за храните в заведенията падна от 20 на 9%. 

По морето не крият, че в някои заведения има поскъпване, като основният мотив е, че минималната заплата се е вдигнала. 

"Има известно повишение в рамките от 3 до 7%. Това е естествена функция на инфлационните процеси. В крайна сметка компенсацията, която получихме от намаленото ДДС на практика покрива почти на 100 % увеличението на базовите работни заплати", каза мениджърът на ресторант Георги Мицов.

Данните на НСИ сочат, че по-високите цени в заведенията не могат да бъдат оправдани с покачване на цените на стоките, тъй като цените на жхранителните стоки през юли са паднали с 1.6% спрямо юни.

"Ние работим с хубави, добри продукти, а при тях няма намаление освен някои сезонни флуктуации, като при зеленчуците например", допълни Мицов.

Повишението е предимно в по-луксозните ресторанти, докато крайбрежните кръчми са заложили на по-народни цени и ястия.  

Евтино у нас продължава да бъде най-вече за чуждите туристи.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК