Обстановката в Перник и Благоевград се нормализира постепенно

Днес започва почистването на натрупалите се по шосетата наноси

16.08.2020 | 11:44 Редактор: Юлия Христова

Жълт код за дъжд и вятър е в сила за 13 области на страната днес. Проливни дъждове и градушки вчера причиниха щети в Югозападна България, десетки са подадените сигнали до 112, унищожена е и земеделска реколта. 

Най-много дъждове през нощта е имало в София и Сандански – 24 л/ кв.м. От Аварийната помощ към Столичната община съобщиха, че към тях не е имало сигнали за завирени шахти и критично повишение на нивата на реките. През нощта е имало само два сигнала, които ги е отработила пожарната. Екипите продължават да наблюдават нивата на реките, язовирите и критичните участъци. 

За разлика от София обаче - снощи обилният дъжд създаде проблеми в някои градове в страната, където имаше наводнени улици и залети булеварди. Градушка падна и над Мелник. Заради дъжда се е свлякла земна маса на АМ "Струма" при Сандански. Продължава разчистването на щетите след снощния порой, ударил югозападна България. Обстановката в Перник и Благоевград се нормализира. 

Валежите, които продължиха и през нощта, наводниха улици, магазини, приземни етажи на сгради. Противопожарните служби изпомват вода от наводнените помещения в Благоевградско. На места все още свлачища затрудняват движението. В Белица главната улица е затрупана с кал и камъни, а земеделската продукция унищожена. 

От НИМХ предупреждават за възможни локални наводнения. Шофьорите трябва да внимават за затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Лоши са условията и за туризъм в планината.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще се справим...с Божията помощ и с добрите си сърца.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ужасно лято, толкова пъти валя градушка, подмина ли изобщо някъде? Сигнализирай за неуместен коментар