След изявлението на Борисов: ВМРО с още изисквания в Конституцията

Те настояват за казарма и повече правомощия на президента

14.08.2020 | 15:30 Редактор: Искра Ангелова
След изявлението на Борисов: ВМРО с още изисквания в Конституцията

От ВМРО подкрепиха промените, но заявиха, че щом ще се променя Конституцията, от ГЕРБ да се съобразят с 6 конкретни точки. А именно - задължително гласуване при образователен ценз, запазване на идеята за семейство между мъж и жена, възстановяване на наборната военна служба.

Искат още президентът да има право на законодателна инициатива и право на вот на доверие и недоверие, а също и етническите българи в чужбина да могат да имат гарантирано право на работа и гражданство.

"Ние искаме да обсъдим и наши предложения. В края на краищата, управляващата коалиция е коалиция, не управлява една политическа сила. Ако ще се отваря разговора за промяна в Конституцията, ние настояваме тези неща също да залегнат вътре. Ние не ги противопоставяме на предложенията на ГЕРБ", заяви евродепутатът и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова реагира с пост във Facebook, в който написа: "Борисов е символ на разграждането на държавността и няма как да е олицетворение на рестарта ѝ, а чрез ходовете си той целял противопоставяне на една група българи на други, което му гарантирало време и оцеляване."

Според Нинова пътят е оставка на правителството и нови избори. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ публикува изказване на почетния председател Ахмед Доган с надпис "Без коментар", в което се казва, че решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК