Курсът, който се държи, е за завършване на мандата, смята политолог

Според Анастас Стефанов в момента вървим към сценарий за фрагментиран парламент

04.08.2020 | 21:39 Редактор: Юлия Христова

След близо месец протести – какви са нагласите на българите към политическите формации и имат ли шанс нови лица в политиката? 

След месеци вероятно ще живеем в по-сурова икономическа действителност. Ясно е, че протестът не е хомогенен, има различни групи с различни искания. Всеки ще дърпа чергата към себе си. Това каза за "Денят ON AIR" политологът Анастас Стефанов от "Тренд".

По думите му курсът, който се държи, е за завършване на мандата. Това е политическата сюжетна линия, която ще се преследва от Борисов.

"Проблеми вероятно има в политическите структури на всяка политическа сила. Ставали сме свидетели на политически миграции, което е до болка познато - хамелеонство, което не е много екзозитичен процес. Трябва да изчакаме", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според него в момента вървим към сценарий за фрагментиран парламент. Поставял се обаче съществен въпрос - кой ще е мандатоносителят. 

"В такъв парламент имаш възможност да играеш с комбинации. Едното предизвикателство е да видим как протестът ще се задържи през август - отпускарския сезон. Важно е какво ще излъчва - консолидация или неразбории", обясни събеседникът в студиото.

"Силата на Слави Трифонов е в периферията - провинцията, малки населени места. Той няма да натрупа дивидент, ако участва в този протест сега", допълни Стефанов.

"Президентът в последната година и половина е по-опозиционен дори от основната опозиционна сила. Границата е премината и очевидно има политическа заявка за следващите президентски избори", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК