Гражданско неподчинение: Блокираха движението пред парламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Полицейското присъствие пред Народното събрание е изключително засилено

20.07.2020 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

На днешния 12-и ден от антиправителствените демонстрации протестът преминава към гражданско неподчинение. И в този час продължават да се събират граждани пред Народното събрание. 

Полицейското присъствие е изключително засилено, образуван е сериозен кордон пред сградата на парламента, където в 9:00 часа започва извънредното заседание по внесения от БСП вот на недоверие към правителството. 

Около 8:30 часа част от протестиращите започнаха да пресичат от двете страни на жълтите павета в опит да блокират движението. Наложи се регулировчици да се намесят. Малко по-късно движението бе окончателно блокирано и шофьорите бяха принудени да обърнат. Наложи се първият кордон от полицаи да отстъпи няколко метра назад, а протестиращите оформиха шествие в посока ректора на Софийския университет. Демонстрантите продължават да скандират "Оставка!"

Протестиращите попитаха кой е издал заповед да бъде затворен достъпът до храм-паметника "Александър Невски". Някои от недоволните граждани споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че искат промяна и нормално бъдеще, за да останат в България, но да не бъдат разигравани от политиците.

Пред екипа ни застана и депутатът от БСП Александър Симов преди гласуването на вота на недоверие.

"Вотът вече е минал. Присъствието на хора тук толкова рано ясно го показва. Не виждам никакъв потенциал в това правителство и този парламент. ГЕРБ могат само да удължат агонията, но не могат вече да правят политика. 4 години БСП беше единствената опозиция в този парламент и ще продължи да бъде такава", заяви в Симов в ефира на "България сутрин".

"Хората много отдавна трябваше да бъдат чути, мерки трябва да бъдат взети. Разговарям с тях непрекъснато в социалните мрежи, нямам проблем с физическия разговор, той е по-лесен", коментира от своя страна депутатът от ГЕРБ Калин Вельов.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ демонстрантите скандират общи лозунги, подсказани от организаторите на протеста или президента. Тя призова за диалог между управляващи и протестиращи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Някои са на работа по това време, други кафе си пият пред парламента. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз предлагам да се блокира движението около резиденцията. Сигнализирай за неуместен коментар