"Умно село" на 20 г. - златен фонд на българската култура

Коментар на авторите на поредицата Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов

18.07.2020 | 20:42 Редактор: Ивет Арабова

Емблематичното предаване "Умно село“ се завръща в телевизионния ефир - от 19 юли от 19:30 часа пo Bulgaria ON AIR. Всяка неделя знаменитата поредица ще представя документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци.

"Опитвахме тези филми да не са скучни, защото имаме страхотно добро документално кино, но в категория "портрет" цари голяма скука. Някъде не сме били съвършени в кинематографично отношение, но хрумката и подходът да не е скучно на хората е нещо страшно важно", каза в предаването "Опорни хора" журналистът и сценарист Антоанета Бачурова.

Директорът на Младежки театър "Николай Бинев" Владимир Люцканов сподели, че Георги Калоянчев е бил първият, на когото са предложили да бъде герой във филмите.

"Оказа се, че носим голяма отговорност, поредицата наброява над 200 портрета, като за някои от тях това остана единственото свидетелство. Идеята е авторска, подходът е изключително индивидуален. Златен фонд е, защото всички архиви са сложени като част от пъзела и тези филми могат да се излъчват и да се гледат отново и отново", добави Бачурова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имало е моменти, в които сме искали да се откажем. Когато човек се отнася артистично и с чувство за хумор към това, което прави, тегобата е сведена до минимум", отбеляза Люцканов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК