Д-р Ангелова: SARS-CoV-2 не е от особено опасните инфекции

Това коментира пулмологът за Bulgaria ON AIR

10.07.2020 | 22:37 Редактор: Наталия Тотева

330 новозаразени с Ковид-19 и четирима починали за денонощие. Пулмологът д-р София Ангелова каза за "Денят ON AIR", че 80% от заразените ще прекарат вируса леко или няма да проявят никакви симптоми.

"Това е нормален ход на нещата и не трябва да създава паника, напротив - трябва да мобилизира хората, трябва да имаме по-голяма отговорност и да знаем, че днешната ситуация показва, че вирус има", отбеляза д-р Ангелова.

По думите ѝ коронавирусите са известни от хиляди години.

"Ние започнахме и сме ги изучавали от 1964 г. След първия коронавирус са открити нови четири вида, които са ни заразявали. Виждали сме т.нар. настинки - хрема, гърлобол до 3-4 дни и хората оздравяват. Това е мутант, той е по-различен, не е по-особено опасен. SARS-CoV-2 не е от особено опасните инфекции. Той в природата е нещастен, не е активен, но когато попадне в своя гостоприемник - в човешката клетка, той използва енергията на клетката, в резултат на което се размножава", обясни пулмологът. 

Според нея Ковид-19 "няма за цел да убие човека, защото ще спре да съществува".

Гостът уточни, че струването на много хората на едно място създава условия за заразяване.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Ковид
преди 3 години
Защо не дойде да ме пита как прекарвам вируса? Тази лелка говори пълни глупости. Хич не е леко грипче. Нещата са много сериозни. Тази въбще не е запозната и за това приказва пълни небивалици. Сигнализирай за неуместен коментар