По-скъпи дърва за огрев в Шуменско - с по 10 лв. на тон спрямо 2019 г.

Как е най-добре да се отопляваме през зимата?

12.07.2020 | 14:35 Редактор: Наталия Тотева

Поскъпнаха дървата за огрев в Шуменско. Ръстът е с около 10 лв. на тон спрямо миналата година. Запасяването с дърва за зимата в региона вече започна, а някои търговци предлагат и отстъпки при по-големи закупени количества.

Около 70 лв. струва една фигура дърва през 2020 г. Тя обаче не е кубик, а с 20% по-малко. Търговците предлагат топливото и на тон средно за 185 лв. с доставката. Такъв е бил изборът и на д-р Зидаров. Пенсионираният хирург се е подготвил с 2 тона, които са близо 4 кубика.

"Да ги имам, знам ли – може да поскъпнат. Аз съм пенсионер, лекар с 500 лв. пенсия, не стигат средствата. Най-евтиното отопление засега са дървата, но най-неприятното – опушват се стаите, аз съм на трети етаж, трудно е – чистене има", коментира д-р Крум Зидаров.

По сметките на пенсионера четири кубика дърва би трябвало да стигнат за отоплението на апартамента му в центъра на Шумен. Цената на дърва за огрев варира в зависимост от района, като за Шумен е 65 лв. за кубик. 

Експерти препоръчват дърва за отопление да се купуват през лятото - не само заради по-ниската цена. Така дървесината ще има възможност да изсъхне. Това ще увеличи тяхната калоричност и ще намали отделянето на вредни вещества в атмосферата..

Вижте още в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК