Прокурори и полицаи претърсват президентството (+Снимки)

Гешев: Тези действия са по две досъдебни производства

09.07.2020 | 10:20 Редактор: Ивет Арабова

Прокурори влязоха в президентската институция. Една полицейска кола и два автомобила, единият със синя лампа, са спрени пред администрацията на президентската институция.

Автомобилите са точно срещу сградата на Министерския съвет. Бяха претърсени кабинетите на секретаря по правните въпроси на Радев - Пламен Узунов, и на съветникът по сигурност и отбрана - Илия Милушев. От тях са иззети документи.

На място пристигна и бус на "Бюро по защита" към прокуратурата, който паркира в двора на гърба на президентството, където е Ротондата "Св. Георги".

В отговор на журналистически въпрос Иван Гешев потвърди, че в Администрацията на президента се провеждат действия по две досъдебни производства - едното на Военно-окръжна прокуратура, другото на Специализирана прокуратура по разследване за търговия с влияние. Извършените претърсвания и изземвания в два кабинета, които се ползват от съветник на президента и негов секретар са станали след получено разрешение от две съдилища, съобщиха от прокуратурата.

"Анализирани са доказателства, издадено е разрешение и предприетите действия са законосъобразни и правилни. По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Твърди, че си ги е намерил в касата. Това лице на третия или четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", посочи още Иван Гешев.

Президентството излезе с официална позиция по случая:

Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК