Кметските заплати в България - оправдани или прекалено високи?

Каква е месечната сума, която трябва да получава човек на тази позиция?

07.07.2020 | 20:06 Редактор: Наталия Тотева

Преди дни кметът на Перник Станислав Владимиров поиска увеличение на заплатата си. Причината била, че с повече пари в сметката си щял мисли за благото на града, а не за издръжката на семейството си.

Общинският съвет даде зелена светлина на предложението му и гласува вместо 2800 лв., управникът да получава максималната възможна сума от 5070 лв. След медийния шум по темата той отстъпи крачка назад и върна решението.

"Предложението, което направих, беше за 4200 лв. брутно възнаграждение. Тази заплата ще даде възможност да заставам с лицето си пред хората за чисто и открито управление. Аз съм заявил, че ще се издържам само от заплатата си", коментира Владимиров за Bulgaria ON AIR.

Според него кметовете трябва да имат прилични възнаграждения, за да не злоупотребяват.

За сравнение - заплатата на кмета на Бургас Димитър Николов е 1980 лв. На 380 км от Бургас, в София - Йорданка Фандъкова получава 2900 лв. всеки месец.

В Стара Загора смятат, че кметовете трябва да получават повече, за да не крадат. Въпреки това, заплатата на кмета Живко Тодоров е по средата – 2300 лв. 

Въпреки, че заплатите на кметовете са двойно над средната за страната, България е №1 по усещане за корупция в ЕС, според последната класация на "Прозрачност без граници".

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК