Нямаме база и условия за задължителна предучилищна за 4-годишните

Коментар на депутата от "Воля" Елена Пешева в "Денят ON AIR"

02.07.2020 | 21:51 Редактор: Александра Иванова

Промените, които ще задължат 4-годишните деца да ходят на предучилищна, бяха подкрепени от образователната комисия на първо четене. 

Депутатът от "Воля" и член на Комисията по образование - Елена Пешева, заяви в предаването "Денят ON AIR", че не подкрепя промените, защото смята, че базата ни не отговаря на изискванията.

"В мотивите на МОН има статистики, която сравнява ранното обучение в България и ЕС. Никой обаче няма статистика какви са условията в нашите градини, колко учители преподават на 20-30 деца", посочи тя.

Финансирането на детските градини у нас се определя от броя на децата. 

"В други страни има строго определение. За 8-9 деца отговаря един учител. У нас директорите разчитат на това, че децата не се събират никога всички, защото има болни, например. С въвеждането на задължителната предучилищна за 4-годишните децата няма да падат под 30 в група, а учителите няма да се справят. Промяната няма да бъде адекватна", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от "Воля" отбеляза, че промените не предвиждат още възпитатели, само средства в размер на 10 млн. лв., които ще отидат за безплатна детска градина и храна за социално слаби деца.

"Срокът е до 2023 г. Дотогава няма как да бъдат изградени достатъчно детски градини. Така може да бъдат изместени и другите деца, да няма места в по-малките групи, защото ще са заети от 4-годишните", прогнозира Пешева.

Специалността "Предучилищна педагогика" вече не е толкова неатрактивна, откакто се вдигнаха заплатите в сектора. В момента предучилищното образование е задължително за 5-годишните. Законът дава възможност и за индивидуално обучение.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК