ВАП сезира Ангелкова и шефа на КЗП за нарушения по плажовете

Възлагат на министъра на туризма да извърши проверка за спазването на Закона за Черноморието

02.07.2020 | 17:32 Редактор: Тодор Петров
ВАП сезира Ангелкова и шефа на КЗП за нарушения по плажовете

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на туризма Николина Ангелова и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов за проблеми и закононарушения по черноморските плажове.

Проверката е образувана по информация в медиите, с която се провокират съмнения за неспазване на нормативноустановени изисквания  при ползване на морските плажове и нарушаване на потребителските права, се казва в съобщението на ВАП.

ВАП възлага на министъра на туризма да извърши проверка за спазването на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие във връзка с данни за ограничаване и затрудняване на свободния и безплатен достъп до плажовете, за създаване на пречки за свободно разполагане на плажни принадлежности (чадъри, шезлонги, постелки, плажни дюшеци и други), за нарушаване на изискването за размера и местоположението на зоната за свободното им разполагане от посетителите на морския плаж, както и за неизпълнение на задължението за предоставянето на плажни принадлежности от концесионерите на цени не по малко от 50 на сто от цените за сезон 2019 г. или от максималните цени по съответния договор.

Председателят на Комисията за защита на потребителите трябва да извърши проверка за нарушения на Закона за защита на потребителите, отнасящи се за събиране на такси за услуги, цените на които не са предварително обявени по начин видим и достъпен за потребителите.

За предприетите мерки и резултатите от тях ВАП следва да бъде уведомена в законоустановения срок, се казва още в съобщението на Върховната апелативна прокуратура.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК