Александър Сиди: НПО-тата са се превърнали в правителствен сектор

Според депутата от ОП неправителствените организации не трябва да зависят от чуждестранно финансиране

01.07.2020 | 21:31 Редактор: Наталия Тотева

ВМРО призова за по-строг контрол върху парите на чуждестранните неправителствени организации на територията на страната. Според депутата Александър Сиди от "Обединени патриоти" има случаи на НПО-та, които са преминали границата на неправителствения характер.

"Притеснява ни това, че тези, които наричат себе си неправителствени организации, са се превърнали в правителствен сектор. Загубили са мярката за това кое е правитествен сектор, кое е неправителствен. Стотици са случаите, но последните няколко дни Тома Белев - активен природозащитник и председател на няколко НПО-та в зелената система, като представител на неправителствения сектор говори едно, а като представител на политическа партия и общински съветник - различни неща", посочи Сиди за "Денят ON AIR".

Според него по време на пандемията "тихичко бе свикан един съвет", а именно Съветът за развитие на гражданското общество към Министерския съвет. 

"Кой ги избра, как ги избра и на какъв принцип? Откъде накъде такъв един съвет ще определя как да бъдат изразходвани публични средства в посока развитие на гражданско общество", каза Сиди за Bulgaria ON AIR.

"От днес влезе в сила с всичките си условности и проблеми Законът за социалните услуги. Закон, който последната една година, извежда на улицата десетки хиляди хора", подчерта още гостът.

По негово мнение този закон има тежки проблеми, а хората, които са го писали, са получавали финансиране от "организации навън", за чиито дейности не е сигурно дали са достатъчно полезни за обществото ни.

"Без значение какво ще кажат от ГЕРБ, борбата на ВМРО винаги е била в това да се опитаме да направим добре работещ, стабилен, сигурен неправителствен сектор, който обаче да не е зависим от публично финансиране от източници, които нямат общо с нашите български", уточни депутатът от ОП.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Веднъж и аз да съм съгласен с мнението на някой депутат, сигурно от него нищо не завии. Сигнализирай за неуместен коментар