Ще се възползват ли ресторантите от по-ниската ставка за бранша?

От НАП обясниха, че намаленото ДДС е за самата услуга, а не за храните

30.06.2020 | 18:45 Редактор: Ивет Арабова

По-ниско ДДС за ресторантите влиза в сила от утре. Ставката от 9% обаче зависи от случая, обясниха от НАП.  С промените, които влизат сила от 1 юли, ако се храним в ресторант, ставката ще бъде 9%. Ако обаче си поръчаме храна за вкъщи или си вземем баничка, дюнер или пица на парче пред заведението, дори там да има маси, ще платим ДДС в размер на 20 на сто. Това е записано в становището на НАП по прилагането на закона за ДДС. 

"При нас това е водещо, разносът ни е водещ и самата сложност на процеса, който изисква промяна в начина на маркиране и краткото време и неяснотата, която е в самия процес. Никой не е наясно", обясни управителят на заведение Димитър Иванов.

По-ниската ставка е за самата ресторантьорска или кетъринг услуга, а не за хранителните продукти, заради това има разлика в облагането спрямо това къде се консумира поръчаната храна, обясняват от НАП.  Едва половината от заведенията ще успеят да се възползват от намалението на ДДС на 9%, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

"В ресторанта, освен доставката на храна, има и доставка на помощни услуги. Сервитьорът подрежда прибори, дава разяснения по самото меню, сервира, отсервира, а клиентите ползват помещението. Не е доставка на услуга, ако няма сервитьор", коментира Николай Николаев от НАП.

С намаляването на ДДС-то за консумация на място крайната потребителска цена обаче няма да намалее. Към момента с 9% ДДС се ползват единствено хотелиерските услуги. От 1 юли с такава ставка ще се облагат освен ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени. 

Вижте повече в репортажа на Ренета Минкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК