fallback

"Воля" предлага забрана на продажбата на енергийни напитки на непълнолетни

Поправките в Закона за здравето вече са внесени в Народното събрание

29.06.2020 | 20:05 Автор: Искра Ангелова

Енергийните напитки да бъдат забранени за продажба на лица под 18-годишна възраст. Това предложиха от политическа партия „Воля“ . 

Предвижда се продавачите да изискват документ за самоличност, когато има съмнение, че купувачите не са пълнолетни.

Поправките в Закона за здравето вече са внесени в Народното събрание и предвиждат още енергийни напитки да не се продават в помещения на 50 метра от училищата, с изключение на висши учебни заведения.

Защо енергийните напитки за толкова вредни?

Европейски и национални изследвания доказват, че енергийните напитки се консумират най-вече от деца в тийнейджърска възраст и носят риск не само за здравето, но и за живота им. 

При консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект, са възможни неблагоприятни въздействия върху организма.

"Може да доведе до паник атаки, тревожност , промяна в настроение", каза неврологът Д-р Любомир Кайтазки.

И докато у нас, за разлика отпреди няколко години, днес в повечето училищните лавки , това по никакъв начин не намалява тяхната употреба сред подрастващите. 

"В училищните лавки не само не се продават енергийни напитки, но и газирани такива, в магазините навън обаче не е така. Подкрепям подобна стъпка в законодателството", заяви Деян Стаматов.

Вижте повече в репортажа на Божила Симова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback