МОН искa още предмети към задължителните изпити след 7 клас

Според Красимир Вълчев основните не са достатъчни

25.06.2020 | 13:12 Редактор: Ралица Братанова

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага изпитите след 7 клас вече да представляват интегрирани тестове. Това съобщи на пресконференция просветният министър Красимир Вълчев.

В момента изпитите след 7 клас - националното външно оценяване, са по български език и литература и математика. По думите на министъра основните предмети български език и литература и математика не са достатъчни. В националното външно оценяване трябва да се включат и природите и обществените науки.

"Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова идеята ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните”, поясни министърът.

Промените биха могли да се въведат от учебната 2022-2023 година, каза министърът.

МОН предлага увеличение на седмичните часове по математика с половин час. Вълчев аргументира предложението, посочвайки, че новите учебни програми съдържат 60% време за придобиване на нови знания и 40% за упражнения. И когато това време не е достатъчно, учителят препуска през материала и учениците се демотивират. Най-често проблем има при математиката, особено в 5-6 клас.

За природните науки ще бъде предложено отпадане на понятия и излишна фактология. Не се предвиждат промени в програмата, заложена за български език и литература и история. Предлага се обаче въвеждане на нов предмет - Дигитални технологии и креативност, за учениците в 5, 6 и 7 клас. 

Целта е да се надградят уменията по компютърно моделиране от 3 и 4 клас. Днешното поколение ученици ще живее в ера на професии, които ще изискват умения, базирани на изкуствен интелект и дигиталната креативност посочи министърът.

За най-малките – от 1 до 3 клас, ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се извършват проектни дейности – не само летни училища, но и дейности по интереси.

Предвижда се промяна в названието на предмета "Околен свят" - да бъде "Родинознание”.

Промени се предлагат и в Наредба 10 за организацията на дейностите в училищното образование. Това е концептуална промяна в целодневната организация на учебния ден. В момента тя е слабо регулирана и остаряла, каза Вълчев. Учениците, които са на целодневно обучение, нямат време да се включат в други дейности по интереси. Опитваме се да направим преход от занималня към личностно развитие, поясни той. Дават се възможности за интегрирана индивидуална подкрепа от учители, което ще позволи по-индивидуализирано обучение.

Предвижда се да има промяна и в скалата за оценяване на матурите. "Минималният праг за успешно полагане на изпит ще бъде 30 точки, досега те бяха 23”, каза просветният министър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Красимир Вълчев е най-некадърният министър на образованието, който сме имали :( Жалко, че успяваме да се насадим и на още един глог, и на още, един, и още един... Сигнализирай за неуместен коментар