България дари 550 защитни комплекта на медиците в Ирак

Костюмите са многократни и са произведени по най-високи стандарти

19.06.2020 | 22:51 Редактор: Ивет Арабова
България дари 550 защитни комплекта на медиците в Ирак

Българско дарение от 550 защитни комплекта – облекла, очила и шлемове, за медиците, борещи се на първа линия с разпространението на Ковид-19, бе предадено в Багдад на Иракската медицинска асоциация. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Хуманитарната помощ е част от подкрепата за 12 държави, която страната ни оказва за Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв. Тя е по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.

Решението на българското правителство за изпращане на дарението е проява на солидарност с народа на Ирак, с който ни свързват отдавнашни приятелски отношения, подчерта на церемонията в Багдад  временно управляващият посолството ни Валентин Николов. Той връчи дарението на председателя на Иракската медицинска асоциация д-р Ахмед ал Хити.

Иракската страна благодари на България и оцени помощта за лекарите като много необходима. Защитната екипировка е предназначена за епидемиолозите в Багдад, Басра и Сюлеймания, които са на първа линия в битката с коронавируса. Защитните комплекти са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са многократни, от специална лека и дишаща материя, която осигурява максимален комфорт и защита за медиците.

На церемонията в Иракската медицинска асоциация присъстваха представители на Националния оперативен център към Офиса на министър-председателя на Ирак, както и представители на иракското Министерство на външните работи.

Българските даренията от защитни комплекти за борба с коронавируса вече бяха връчени в Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Украйна, Молдова, Беларус, Армения и Грузия.

Снимка: Пресцентър на МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК