Доц. Вазов: Дадоха всичко на туризма, а опашката за Гърция беше 5 км

До края на 2020 г. очакваният дефицит от 5% на БВП ще е по-малък, прогнозира той

16.06.2020 | 21:42 Редактор: Ивет Арабова

"Харчете, харчете, харчете", апелира директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Уместен ли е този призив?

"Идеята е да се възбуди потреблението, по този начин се появява свеж ресурс във всички предприятия. Харченето от бюджета е по-различно и може да доведе до трагични последици във времето. До края на годината очакваният дефицит на БВП от 5% ще е по-малък. Вече сме готови за всякакви вълни", каза в "Денят ON AIR" ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов.

Според него внимателният начин на харчене на пари от бюджета е оправдан.

"По-добре да има политически рискове от обвинения, че не си изразходвал достатъчно, отколкото после да има икономически последици за цялата държава. В историята на България в последните 30 години не е имало такава предизборна кампания, толкова желаещи да се появят в политическото пространство. В момента Фондът на фондовете вече е разработил технологията за инвестиране в малките и средни предприятия при по-облекчени условия", коментира доц. Вазов.

Той добави, че "сивата" икономика в момента се чувства най-зле и тя най-много говори, че държавата не прави нищо.

"Необходимо е създаването на технология на нормативна уредба. В противен случай последствията за икономиката ще бъдат много по-сериозни. Държавата даде всичко, което поискаха от туризма, а в понеделник опашката на границата за Гърция беше 5 км. Българинът вече не се интересува толкова от цените, а от сервиза", подчерта ректорът на ВУЗФ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него тази година туристическият бранш у нас трябва да покаже новата форма на мислене именно в сферата на обслужването.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК