България в готовност да се включи в създаването на ваксина срещу коронавируса

Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от 4 държави

14.06.2020 | 21:09 Редактор: Юлия Христова
България в готовност да се включи в създаването на ваксина срещу коронавируса

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за Ковид-19 с равен достъп за населението на всички държави членки на Европейския съюз, пише dnes.bg.

Премиерът Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри, министър Ананиев заяви готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за Ковид-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите членки.

На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината Ковид-19 на Университета в Оксфорд.

Държавата ни разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
*** ние не създадохме ли вече? През ден пишете за тея ваксини и вече се объркваме... Сигнализирай за неуместен коментар