Търговци от Петричко на гневен протест срещу нова наредба на БАБХ

От тях се изисква да разполагат със сертификат за пестициди

10.06.2020 | 17:44 Редактор: Наталия Тотева

Търговци на плодове и зеленчуци протестират в Петричко срещу нова наредба на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Същата изисква от тях да разполагат със сертификат за пестициди, който обаче смятат за прекалено скъп.

"Трябва всеки, който продава плодове и зеленчуци в търговските обекти, да има протокол за наличие или липса на пестициди в плодовете и зеленчуците. Дотук всичко е добре, обаче таксата за този протокол е 420 лв. - за всяка партида и за всеки отделен артикул", каза Крум Руйков за Bulgaria ON AIR

Десетки търговци се струпаха на борсата край петричкото село Кърналово.

"Поредното неадекватно решение на това министерство", смята търговецът Николай Зашев.

"Тези искания ще бъдат чути. Но това се прави с цел на трапезата на българския производител да присъстват безопасни продукти. В момента се изследват сезонните плодове и зеленчуци за наличие на пестициди и така ще бъде до края на месец октомври", обясни д-р Калина Милушева от ОБДХ – Благоевград.

Търговците се оплакват още и от факта, че сертификатът се бави с дни, а стоката им се разваля. От Агенцията по безопасност на храните са категорични, че резултатите от пробите излизат навреме.

Ако исканията им не бъдат чути, прекупвачите обмислят още протести.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК