53-ма служители на БНР подкрепиха Антон Балтаков, искат оставката на УС

Според СЕМ няма причини за смяна в ръководството или в контролния орган

08.06.2020 | 20:41 Редактор: Наталия Тотева

53-ма служители на БНР подкрепиха Антон Балтаков и поискаха оставката на Управителния съвет на обществената медия. Това се случи, след като трима души от УС подадоха жалба срещу Балтаков в прокуратурата и държавната финансова инспекция. 

На 4 май директорът на БНР Антон Балтаков сключва договор за доставка на електроенергия на стойност 244 000 лв. 3 дни по-рано Управителният съвет решава да започне процедура по избор на доставчик с обществена поръчка.

Но месец преди това административният директор на радиото сключил договор с друга фирма, който е на стойност 54 000 лв. 

"Едната фирма не може да има договор за доставка на ток. Другата фирма договорът ѝ изтекъл, но отказва да се махне. Сега ще бъде избрана трета фирма, в един момент, някои от тези фирми ще ни заведат дела. Кой ще плаща за това?", коментира един от членовете на УС на БНР - Стефан Тачев.

Преди БНР да стане клиент на прокуратурата, самият Управителен съвет свидетелства срещу директора Балтаков. Повод са подадени сигнали от фирмите.

53 служители и журналисти от обществената медия излязоха с писмо. Според тях, трима от членовете на контролния орган блокират работата на директора, а казусът с договорите за електрическа енергия е наследен.

Повечето от подписалите се отказаха коментар, пред медиите не застана и Балтаков. Позиция имаше само на сайта на радиото:

"Вместо да обяви нова обществена поръчка, тогава ръководството на Българското национално радио и настоящият Управителен съвет неглижират проблема, който може да доведе до спиране на радиото", гласи част от изявлението.

Според Съвета за електронни медии няма причини за смяна в ръководството или в УС.

"Аз смятам, че генералният проблем е в комуникацията между Управителния съвет и генералния директор", посочи председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Вижте още в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК