Танева: ЕК непрекъснато ни проверява, докладваме всичко

Всички проверки за отпуснатите пари по еврофондове се изпращат към ЕК, посочиха от земеделското министерство

08.06.2020 | 17:34 Редактор: Александра Иванова

Скандален запис с министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Във видеоконферетен разговор ресорният министър заявява, че схемата за европейско подпомагане "Обвързана подкрепа" е компрометирана, но това трябва да остане скрито от Брюксел, за да не бъде спряно финансирането по нея. Записът е правен преди повече от два месеца. 

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат", посочва Танева.

Записът е направен по време на онлайн Консултативен съвет по овощарство. Поводът е притеснението на секретаря на асоциация "Български пипер" Георги Василев, че в организацията има десетки членове, получили по-голямо еврофинансиране от очакваното. 

"Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари", коментира секретарят на Асоциация "Български пипер" Георги Василев.

Отговорът на земеделския министър:

"Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързаността? Такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ", отбелязва министър Танева.

Ставките за подпомагане по програмата за миналата година са завишени с 15% спрямо 2018 г. А получените средства за миналогодишната кампания са 73 млн.лв. След публикуването на записа, земеделският министър обясни "измамите" с недобросъвестни земеделци, които са заявили повече площи, отколкото обработват.

"Сегашният мандат на земеделското министерство и на Фонд "Земеделие" е с най-завишеното ниво на проверки, всичко се докладва на Европейската комисия", допълни тя.

Телефонът на другия участник в разговора Георги Василев остана изключен през целия ден. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК