Сформират екип за изграждане на българо-китайски център за иновации в София

Това бе договорено на среща при президента Румен Радев

08.06.2020 | 14:55 Редактор: Тодор Петров
Сформират екип за изграждане на българо-китайски център за иновации в София

Да бъде сформиран съвместен екип за изграждане на българо-китайски център за иновации в София от представители на институциите и научните среди от двете държави. Това бе договорено днес на среща при президента Румен Радев. 

В срещата участваха посланикът на Китайската народна република у нас - Дун Сяодзюн, заместник-министърът на образованието и науката - Карина Ангелиева, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" - проф. Анастас Герджиков, представители на Фонда на фондовете и на научните среди.

Създаването на българо-китайски център за иновации в София бе договорено по време на посещението на българския държавен глава в Китайската народна република и срещата му с президента Си Дзинпин през месец юли м.г. Софийският университет има готовност за предоставяне на терен за създаването на центъра, стана ясно на срещата, информираха от пресслужбата на президентството.

На срещата на „Дондуков“ 2 са били обсъдени възможностите за развитието на проекта, който предвижда изграждане на иновационен кампус, специализиран в две направления – информационни технологии и науки за човешкото здраве. 

Президентът Румен Радев и посланик Дун Сяодзюн са единодушни, че издигането на отношенията между България и Китай на ниво стратегическо партньорство има значителен потенциал за развитие в сферата на иновациите, научната и развойната дейност, високите технологии. Създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София ще насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай и ще повиши конкурентоспособността и на двете държави, подчерта още Румен Радев.

Снимка: Прессекратариат на президента

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК