Общински съветник: Искаме да изменим наредби, за да строим повече детски градини

Има дефицит, с който трябва да се преборим, посочи Симеон Колев от ГЕРБ

05.06.2020 | 21:57 Редактор: Александра Иванова

Министерският съвет отпуска допълнителни 15 млн. лв. за нови детски градини и училища в София. Средствата ще дойдат от държавния бюджет, а решението беше взето само ден, след като родителите излязоха на протест заради липсата на места в детските градини. 

Общинският съветник от ГЕРБ Симеон Колев заяви пред "Денят ON AIR", че тази сума ще стигне за построяването на около 9 градини.

"През 90-те години в София имаше около 350 градини. Тогава населението беше около 1,3 млн. Сега населението е около 1,5 млн., а градините са с 40 по-малко. Ние вече имаме един дефицит, с който трябва да се преборим", посочи той.

Колев коментира, че част от съществуващите градини в София са стари и при възможност и те ще бъдат реновирани.

"Някои от тях са като другарска жалейка. Трябва и тях да ги изтърбушим и да започнем наново", отбеляза общинският съветник пред Bulgaria ON AIR.

Около 5600 деца чакат за яслени групи, а 1500 за детски градини. За предучилищната няма чакащи, т.е. там децата са покрити. Причината е, че тя е задължителна. Симеон Колев каза още, че стремежът за строене на нови детски градини идва още повече, за да не бъдат принуждавани родителите да пращат децата си на частни градини. Особено, след като предучилищната е задължителна.

"Има и още един начин - да променим наредбата, така че да можем да строим детски градини на по-малки парцели. Наредбата е много ригидна, тя изисква 25 квадрата на дете, изисква площи за спане, които се използват по 2 часа на ден максимум и после стоят празни до следващия ден", изтъкна той.

Според Симеон Колев е нужна гъвкавост, за да се построят повече детски градини.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК