МЗ уточни: Няма починали за денонощието, 35 са новозаразените

Кантарджиев: Щеше да буди учудване, ако няма разминаване в числата

05.06.2020 | 12:03 Редактор: Ивет Арабова

Хаос с данните за разпространението на коронавирус у нас след спирането на сутрешните изявления на Щаба. Оказа се, че цифрите за броя на починалите се разминават в Единната информационна система, която трябва да дава актуална информация. От Министерството на здравеопазването обясниха защо се е стигнало до проблема. 

"77 лечебни заведения и 144 лаборатории имат в момента достъп до системата. 2627 случая, 35 нови за денонощието, хоспитализирани - 8 нови, общо 149. 1390 излекувани, 68 нови случая за денонощието. 87 890 са общо направените PCR тестове. Починалите към вчера сутринта са били 149, общо днес са 159, новите 10 случая са за починали пациенти през месец април и началото на май, за които определени болници не са докладвали", каза на извънреден брифинг зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

"Днес за първи път се промотира тази информационна система, щеше да буди учудване, ако няма разминаване в числата. Винаги когато се събират данни по електронен начин, е важно те да се формират в конкретен час", коментира началникът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той добави, че се е анализирало как е станала разликата в смъртните случаи.

"Най-натоварените болници са правили грешка с 1-2 случая да не ги качат, тъй като са приемали друга причина за смъртта. МЗ няма никакъв интерес хората, които работят в тази система, да лъжем дали изследванията са 1200 или 1250. Ако цифрите бяха същите, аз щях да се съмнявам, че някой ги манипулира", обясни Кантарджиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Уж е добра новина, но не съвсем... Сигнализирай за неуместен коментар