ВМА се похвали с модерна апаратура за чернодробна хирургия

Осигурява по-ефективни и щадящи манипулации върху черния дроб

03.06.2020 | 12:06 Редактор: Тодор Петров
ВМА се похвали с модерна апаратура за чернодробна хирургия

Специалистите от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология вече разполагат с апаратура от най-висок клас, осигуряваща прецизен контрол на работа, по-ефективни и щадящи манипулации върху черния дроб, съобщиха от лечебното заведение.

Става въпрос за първата ултразвукова хирургична аспирационна система, показанa за чернодробни операции CUSA, която ограничава кървенето, като запазва съдовете и другата здрава тъкан, поясни проф. Никола Владов, ръководител на клиниката. 

CUSA намалява загубата на кръв по време на процедурата, прецизно поддържа целостта на кръвоносните съдове, без да ги уврежда, гарантира безопасност без да се удължава времето на операцията.

Множество са ползите  за самия пациент при различните оперативни процедури: използва се както при „безкръвни”, така и при отворени операции, намалява големината на оперативните рани, както и нуждата от кръвопреливане, намалява броя на усложненията и намалява продължителността на болничния престой, поясни още проф. Владов. 

Тази система е създадена за прецизна и атравматична чернодробна хирургия, включително за отстраняване на доброкачествени и злокачествени тумори, отстраняване на други нежелани тъкани, при чернодробни трансплантации и при детски оперативни интервенции. Оптимизира отстраняването на тъканите с мощна аспирация. Функцията Tissue Select® е проектирана да подобри селективността и безопасността на тъканите. 

Технологията ShearTip™ е предназначена за лесно отстраняване на фиброзна или циротична тъкан. Позволява прецизна обработка на чернодробната повърхност и възможности за своевременно кръвоспиране. Дава възможност за специален режим на работа по време на операции при циротично преустроен черен дроб.

Снимки: ВМА

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години