Екоинспекция спря ремонт на язовир, за да защити гнездящите птици

Дейностите ще бъдат отложени до края на размножителния период на животните

30.05.2020 | 18:03 Редактор: Искра Ангелова
Екоинспекция спря ремонт на язовир, за да защити гнездящите птици

Заради гнезденето на защитени видове птици се отлага ремонт и отводняване на язовир "Павел I" край Полски Тръмбеш, съобщиха от РИОСВ-Велико Търново.

Експерти на инспекцията са извършили проверка на място, след подаден сигнал от жител на село Павел за ремонт и източване на язовира, което може да създаде потенциална заплаха на гнездящи птици в него.

Язовирът се стопанисва от "Държавна консолидационна компания" ЕАД, София. За извършване на ремонтно-възстановителни дейности на язовирната стена и съоръженията към нея през февруари 2020 г. дружеството е провело изискващите се съгласувателни процедури по законовия ред.

От проверката на място е констатирано, че е започнало почистване с механизирана техника на отвеждащия канал след преливника. При извършения оглед на водния обект са установени редица защитени гнездящи водолюбиви видове птици - белобуза рибарка, ням лебед, голям гмурец, зеленокрака водна кокошка, както и малък воден бик, и червена чапла.

Дадено е предписание на дружеството започнатите ремонтни дейности и източването на язовира да бъдат отложени до края на размножителния период на гнездящите птици - 15 юли.

Снимка: РИОСВ-Велико Търново

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК