Италия разкри пред ВМА важни факти за доказването и лечението на Ковид-19

ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на технологии и идеи

28.05.2020 | 08:29 Редактор: Тодор Петров

На 26 май делегация от ВМА е посетила италианската университетска болница "Сан Матео" в Павия. Съставът на нашите медици е бил от двама инфекционисти, двама хемотрансфузиолози и един вирусолог. Посрещнати са били от целия борд на директорите и шефовете на департаменти, които са се занимавали пряко с коронавируса. Представени са презентации, извършени са визити за споделяне на опит. 

Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в Министерския съвет.

Той посочи, че освен меренето на температура, след това италианците правят ехографско изследване на белите дробове, което не е особено разпространена практика в България; рентгенография и накрая скенер. Ген. Мутафчийски подчерта, че е създадена перфектна организация по отношение на диагностицирането - резултатът на PCR тест излиза за около час и половина.

ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на технологии и идеи. Всички протоколи, които са използвани от Италия, са да ни дадени преведени

Установено е, че увредата не е само на белите дробове, но и на сърдечния мускул и останалите органи. Италианците съобщават за кожни промени до около месец след прекарване на инфекцията. Правили са биопсии на сърца, по този начин е доказано засягането на миокарда.

Ковид-19 е отнел средно 13 години при мъжете, които са починали и средно 11 години при жените, отбеляза ген. Мутафчийски.

В последно време не използват хидроксихлорохин, но използват антибиотици в същите комбинации, в които ние ги използваме, каза още той. 

Италианците отчитат, че има 42% смъртност в интензивните отделения и споделят честите усложнения от пневмоторакси, които се получават при интубирани пациенти. Във ВМА също е имало такъв случай на починал пациент след плазмопреливане.

"Използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Отчели са при преболедували от Ковид-19 най-добра наситеност на антитела в първия един месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата. На третия месец тази плазма не може да се води хиперимунна и те не я използват.

Информационната система дава сигурни признаци, че може да се разчита на това, което дава като информация. В събота и неделя ще се направи тестване от нас дали информацията, събирана по ръчен начин, съвпада напълно. От понеделник ще можете да сваляте сами тази информация, която се обявява на брифнга, каза още ген. Мутафчийски.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
никой не крие нищо, светът е едно цяло, прости *** Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
А испанците какво казват? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ехааа, две водещи страни в лечението на вируса се обединяват!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Само съвместната информация може да доведе до намиране на лечение. Сигнализирай за неуместен коментар