По време на карантината сме пазарували повече храна и по-малко алкохол

Кризата е променила и нагласите на българите за това как ще почиват

26.05.2020 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Повече храна, по-малко алкохол и основно по списък. Така сме пазарували по време на пандемията от Ковид-19 и последвалата социална изолация. Изводите са от проучване на водещи маркетингови агенции у нас. 

През този период сме пазарували най-много храна, а при останалите стоки - дори тези от първа необходимост - се отчита спад. 

И противно на очакванията, българинът не е харчил повече за алкохол в кризата - дори напротив. Впечатление прави, че в рамките на последните месеци сме намалили разходите не само за алкохол, но и за цигари

Преди отново да отворят моловете, значително по-малко пари сме харчили за дрехи, както и за книги. Кризата предизвика бум на онлайн поръчките. От всички изследвани, оказва се, хората, родени след 1980-та година са тези, които най-често са си поръчвали храна за вкъщи. 

Хората, родени между в средата на миналия век, така нареченото поколение Baby Boomers, са купували през интернет най -вече книги. Дрехи пък са си купували основно най-младите родени след 1996 г. Още за нагласите и потребителските навици на потребителите, разказваме сега. 

Кризата е променила и нагласите на българите за това как ще почиват. Близо 10% от планиралите почивка в страната са заявили, че категорично няма да променят намеренията си, докато около една трета ще търсят начин да я осъществят. 

В същото време близо 22% от запитаните държат на плановете си да пътуват в чужбина, докато около 16 на 100 са се отказали. 

Семейството на Галина пазарува рационално. Самата тя в момента не купува нищо излишно, или както се изразява "глезотии".

"Нуждите ни са такива, ние не купуваме големи количества да се запасяваме основните, които са. Иначе забелязвам, че е по-икономично при нас", сподели Галина.

Експертите вече отчитат спад на потреблението в целия свят, вследствие на пандемията Ковид-19. У нас на месечна база спадът е 18 на сто.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК