България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инфекционист: Не въртете и не мажете с мазнина кърлежите

Това провокира изхвърлянето на слюнна течност, посочи д-р Нина Янчева

25.05.2020 | 07:59 Редактор: Александра Иванова

С настъпването на хубавото време започват и оплакванията от ухапване от кърлежи. Пиковите месеци са май и юни, както и септември и октомври. 235 случаи на хора ухапани от кърлежи са констатирали от Регионалната здравна инспекция във Варна. Има и един заразен с Марсилска треска. Инфекционистът д-р Нина Янчева каза пред "България сутрин", че кърлежите обитават най-често сенчести места с повишена влага. При ухапване е много важно да не въртим кръвопиеца

"Можем да го отстраним и в домашни условия, но не трябва да се мести и върти. Не трябва и да се маже с мазнини. Това провокира изхвърлянето на слюнна течност в него. Отстраняването трябва да е с пинсета, максимално близо до кожата, бавно и внимателно. След това слагаме отстранения кърлеж в спирт и го носим в лаборатория за изследвания", посъветва д-р Нина Янчева.

Инфекционистът предупреди, че кърлежите се закачат по меките и окосмени части. Те предават 16 вида болести. У нас най-разпространени са лаймската болест и марсилската треска.

"При марсилската треска се проявява кожна промяна на ухапаното място. Без лечение заболяването преминава в следващ стадий. Марсилската треска е по-рядка. При заразяване човек вдига температура, а на мястото на ухапването се появява черно петно", посочи д-р Янчева пред Bulgaria ON AIR.

За 2018 г. двама са починали от ухапване от кърлеж. Възможно е Ку-треската да се предава по същия начин. Засега обаче няма изследвания, които да потвърждават, че Ковид-19 би могъл да се предаде от ухапване от кърлеж, стана ясно още от думите на д-р Янчева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК