Протестиращи в "Захарна фабрика": Не сме гето

Жителите заплашват да блокират бул. "Сливница", ако не се изпълнят техните искания

20.05.2020 | 17:52 Редактор: Искра Ангелова

Жители на столичния квартал "Захарна фабрика" протестират срещу намерението на общината да премести хора от Виетнамските общежития в кризисния център в квартала. Освен бездомни хора, там са настанени и всички жители на едно от незаконните гета, което беше съборено.

Протестът премина в шествие из улиците на квартала. Протестиращите се заканиха да блокират булеварда, ако не се изпълнят техните искания.

"Животът в този квартал е напълно непоносим. Ние си имаме една циганска махала, която е с доста голям размер. Бутнаха къщи, преместиха ги от другата страна на квартала. От едната и от другата страна кварталът е с ромско население", каза една от протестиращите пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Хората скандират "Не сме гето".

"Имам бизнес във въпросния квартал, сутрин отварям фризьорския салон, след което трябва да вдигна падналите трупове по земята, за да мога да приема клиенти", допълни тя.

Друга жена сподели, че хората не могат да се приберат нормално.

"Има нападения, има грабежи, има кражби. Искаме Столичната община да изпълни обещанието си, а то беше - да бъде закрит Кризисният център тази година и да бъде преместен извън нашия квартал. Свалят обеци, ограбват непрекъснато, децата ни са заплашени, карат ги да си изпразват джобовете", добави тя.

Жителите се притесняват за децата си.

Протест ще има и утре пред сградата на общината в "Захарна фабрика".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ
преди 3 години
ромите да се научат да спазват законите Сигнализирай за неуместен коментар