Симеонов: Подготвят тежък удар срещу българската общност в Бесарабия

Декларация на Народното събрание срещу действията на Украйна

20.05.2020 | 11:20 Редактор: Тодор Петров
Симеонов: Подготвят тежък удар срещу българската общност в Бесарабия

"Решението на Украйна да раздроби населения с българи Болградски район ще бъде тежък удар срещу най-голямата наша общност зад граница и ще обезличи българската диаспора", заяви в НС лидерът на НФСБ и председател на групата за приятелство с Украйна Валери Симеонов. 

Той съобщи за подготвяна от украинската държава административно-териториална реформа, която сериозно застрашава правата и интересите на нашите сънародници, информира пресцентърът на НФСБ.

"Това е най-голямата българска общност зад граница, над 200 години нашите сънародници живеят в този компактен район и са лоялен партньор на украинската държава. Във всичкото това време Болградският район е самостоятелна административна единица", посочи Валери Симеонов.

"Решението на Украйна нарушава постигнатите досега договорености",  подчерта лидерът на НФСБ. 

Той бе категоричен, че е под въпрос подкрепата на България към приемането на Украйна в Европейския съюз и НАТО, тъй като се нарушават Европейската харта за местно самоуправление и Рамкова конвенция на Съвета на Европа.

С нарочна Декларация, предложена от Симеонов, Народното събрание на Република България декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени. Декларацията бе подкрепена от "Обединени патриоти", ГЕРБ и "Воля".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК