34 излекувани от Ковид-19 и 24 новозаразени за денонощието у нас (Видео)

Кунчев: В България правим протест срещу ваксина, която не е създадена

19.05.2020 | 08:27 Редактор: Ивет Арабова

"24 нови случая за деня, 10 от тях са в болници. 874 са изследваните лица. Общата бройка е 2259 от началото на епидемията. Към момента в болници са 299 пациенти, като 36 от тях са интубирани", каза на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

242 са заразените медицински лица. 646 са излекуваните лица в страната, като новите са 34 случая

"Двама са починалите за деня - мъж на 73 г. в болница "Св. Анна" и жена на 93 г. в болницата в Лом, която е от Дома за стари хора в Кула. Средната възраст на починалите е 66,5 г.", обяви д-р Кунчев.

След среща с всички ръководители на лечебни заведения в София e било решено, че при този сравнително малък брой на хора, които се нуждаят от лечение, по-добрият вариант е да се оставят 7 или 8 болница в София, които основно работят с положителни, за да може болници с до 5 души да бъдат изцяло освободени и да насочат ресурса си към нормалната лечебна дейност.

"Основно заразените с коронавирус ще се лекуват във ВМА, в "Пирогов", в "Александровска", в Инфекциозна болница, в "Света Анна", във Втора градска и Белодробна болница. Специализираните отделения за Ковид-19 ще останат. Приканвам всички хора, които отложиха търсенето на медицинска помощ, да потърсят медицинска помощ. Във ВМА, "Пирогов", "Александровска" специализираните Ковид отделения са в отделни сгради с различен персонал", отбеляза Кунчев.

По повод заразените медицински лица той отбеляза, че средният процент в Европа е 13%, а при нас е 11%.

"Когато работиш интензивно, няма начин да не се създава риск за заразяване. Дори да организирате перфектно работата в една болница, може да се предотвратят не повече от 30% от вътреболничните инфекции", изтъкна главният държавен здравен инспектор.

Най-тежка е ситуацията в САЩ с 342-ма починали за денонощие. На Балканите - нови 1158 случая в Турция, Сърбия - 89 нови случая, Гърция - 2 нови случая. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Аман от тия антиваксъри Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сякаш нещата вървят доста добре. Сигнализирай за неуместен коментар