Мария Габриел: Вярвам, че ще намерим ваксина до края на годината

Събрани са 7,4 млрд евро, търсят се компании, обясни ресорният еврокомисар

17.05.2020 | 16:46 Редактор: Наталия Тотева

"Ние ще намерим ваксина до края на годината. Вярвам в това", заяви ресорният еврокомисар за наука и иновации Мария Габриел за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Според нея след това предстои важен и критичен етап. 

"Той е свързан с капацитета за производство. В Европа нямаме за момента този капацитет, който е необходим, ако се окажат правилни анализите ще трябват милиарди ваксини. Целта на донорската конференция е да инвестираме сега и когато дойде критичният момент за капацитет на производство, то да бъде включително в Европа", подчерта тя.

По думите ѝ, на Световната донорска конференция само за 3 часа са събрани 7,4 от търсените 7,5 млрд. евро за разработването на ваксина за Ковид-19, но процесът за набиране на средства е отворен до 23 май.

"В рамките на тази инициатива ще бъдат направени три партньорства. Партньорство за ваксина, за лекарства и диагностични тестове. Всяко партньорство ще има една централна организация, която да координира следващите стъпки," каза още Мария Габриел в разговора с Милена Милотинова.

Според нея сумата, събрана на донорската конференция през седмицата, ще позволи възможно най-бързо да бъдат идентифицирани обещаващите компании – тези, които са напред със своите клинични изследвания.

Целия разговор с Мария Габриел от предаването "Брюксел 1" вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Доран
преди 3 години
А в Дядо Коледа вярва ли? Сигнализирай за неуместен коментар