Столичната ул. "Съборна" става пешеходна, премахват колите (+СНИМКИ)

Трансформацията ще започне до няколко дни

15.05.2020 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова

Продължава обновяването на центъра на София. Улица "Съборна" става пешеходна, а паркоместата ще бъдат заменени от пейки и дървета.

Трансформацията на ул. "Съборна" се очаква да започне до няколко дни, като първоначално тези коли, които са паркирани там, ще бъдат премахнати. На тяхно място ще бъдат поставени пейки, както и кашпи с дървета, за да може да се усвои пространството за жителите и гостите на столицата.

Междувременно, улицата няма да бъде затваряна за движение, за да може да се снабдяват околните магазини и хотели. Паркирането ще е възможно от другата страна, но само успоредно. Движението остава еднопосочно.

Също така няма да бъде прекъсван достъпът до църквата "Света Неделя", както и до патриаршията.

"Най-добрата част от града, която може да се превърне в истинска търговска улица, в момента е затисната от коли. Когато върнем града обратно на хората, считам, че средата ще подобри и прилежащата среда с нови места за сядане, те ще припознаят тази част от София", каза арх. Здравков.

"Финалните щрихи на моя екип са свързани с пропускателната способност на тази улица, изключително много настоявах да има движение, да има паркиране, за да има има обслужване на бизнеса в района", коментира зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

"Става въпрос за разполагане на пейки, кашпи – нищо скъпо или трайно на самата улица, така или иначе, ако предстои ремонт, няма смисъл да се правят друг тип ремонти", смята общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

Очаква се новата организация на движението да бъде въведена до няколко седмици.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
не ми се вярва да стане. Как висшето духовенство ще стига с колите си до площад Света Неделя? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Чудесна хубава новина , а дано! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Коце
преди 3 години
А разчистване на грозния паркинг пред Света Неделя кога ще стане? Мястото е заприличало на тоалетна! Сигнализирай за неуместен коментар